Не е важен човекът, важни са законите, системата и видът управление.

...
Не е важен човекът, важни са законите, системата и видът управление.
Коментари Харесай

Моделът Борисов е мъртъв, да живее моделът Борисов!

" Не е значим индивидът, значими са законите, системата и видът управление. Важното е да сме демократична и правова страна, хората не са толкоз значими " - по този начин разсъждаваха до неотдавна много политици, социолози, политолози и антрополози. Оттам следва, че Тодор Живков например би служил съзнателно на демокрацията, в случай че му бяха дали опция. Живков е отракан и бързо би се приспособил към всички типове условия, в това число към демократичните. Така че значимото е страната да се демократизира, а не да се смъква от власт този или оня. Нали като се демократизира една страна, в нея на часа ще се пръкнат стотици хиляди демократи. Нещо, което към този момент сме виждали: милиони комунисти за една нощ се трансфораха в социалисти, а милиони атеисти - в ревностни православни християни.

Ако погледнем на тези феномени и в световноисторически измерения, при подобаващи условия Химлер ревниво би почнал да пази правата на индивида, а от Гьобелс би се получил чудесен пиар на някоя демократична партия или на някоя корпорация. Нали по-важни са правилата, устройството и ръководството, а не индивидът.

Невъзможната същинска правосъдна промяна

Такъв почти бе методът на мислене, такива бяха до неотдавна доводите на тези социолози, политолози и антрополози, които повече или по-малко намерено защитаваха основния прокурор Гешев. Важна е, значи, не личността му, а същинската правосъдна промяна. Като се организира тази същинска правосъдна промяна, като се основат подобаващи условия, Гешев ще спре да се занимава с политика и на часа ще се захване да преследва корупцията при овластените.

Неговите бранители, апропо, доста добре знаеха, че той постоянно се е занимавал с това, което никак не му е работа (политиката) и съвсем по никакъв начин с това, което му е работа (разследване на корупцията при най-овластените). И след това " О, каква изненада, какво знамение, какъв удар против държавността " - заместител основният прокурор внезапно сподели това, което всички знаеха.

Сега обаче, след заканите на кандидатката за министър председател Мария Габриел, че ще спомага за оставката на Гешев, към този момент мнозина ще се съгласят, че в България не може да има правосъдна промяна с Гешев като основен прокурор. Че не може Химлер да пази правата на индивида и Гьобелс да бъде пиар на демократична партия. Че не може военнопрестъпникът Путин да демократизира Русия. 

Недопустимото обединение на изпълнителна и правосъдна власт

Но пък няма да се съгласят с друго - че не може Бойко Борисов да се бори с " модела Борисов ". Че би било прекомерно огромна странност той да се бори против сливането на управляващите, пренебрегването на парламентарната народна власт и корупцията. А с дейностите си против Гешев (нали никой не си фантазира, че Мария Габриел може да предприеме каквото и да било без неговите указания) той като че ли към този момент стартира битката против личния си модел. Най-после, след две години ортаклък с основния прокурор,

Борисов видя прегрешенията му. Не е напълно късно, въпреки всичко. Може пък да прелъсти тези, които още преди години недоволстваха против " гешевизма ". Нещата започнаха да се поизясняват някак и да се подреждат ненапълно. Решението да се изиска оставката на Гешев очевидно е премисляно и подготвяно задоволително дълго, за разбере и самият Гешев какво му се готви. И да последват тези събития, при които той можеше да се трансформира в воин и жертва. Ако заместникът му не беше се разграничил от него.

Затова в случай че в този момент основният прокурор, напълно по нашенски, реши да отвърне на удара и да подхване разните кюлчета, вили и автомагистрали, ще стане към този момент напълно ясно какво съставлява моделът Борисов-Гешев. Модел, при който квотата на ГЕРБ при Висшия правосъден съвет, явно по напътствие на висшия си шеф, на часа се отхвърли от досегашната си поддръжка за основния прокурор. Което демонстрира, че е имало неприемливо обединение на изпълнителна и правосъдна власт.

Борбата, разгромът и тържеството

А може да се стигне и до друга, естествена класификация на политическите сили и условия. Партиите, които смъкнаха четворната коалиция - ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ - да сформират държавно управление. С недостигащите гласове от Българска социалистическа партия. Или с цялостната поддръжка на Българска социалистическа партия.

Тогава към този момент Бойко Борисов ще се захване " същински " с разграждането на " модела Борисов ". За което са му нужни две неща. Първо - власт, даже не директна, а посредством някой хубав министър- ръководител. И второ - да се не помнят опущенията на предишното му ръководство. За което ще е необходим съответният комфортен основен прокурор, който към този момент да не се назовава Гешев. Затова след битката на Борисов против " модела Борисов "  несъмнено ще последва цялостен погром на " модела Борисов ", с цел да спечелва на негово място не друго, а " моделът Борисов ".

Така същинското обновяване на българската политика и същинският прогрес на България отново ще се отсрочат за известно време. По-точно за незнайно какъв брой дълго време.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР